【潛水美人魚】為海洋保育拒搽防曬 鄧詠雪峇里潛水首見巨魚

鄧詠雪
撰文:Rebecca Leung | 原文:bastillepost

曬到黑晒!

舞蹈員出身的鄧詠雪(雪子),曾與陳蕊蕊組成唱跳組合HunterZ。本身有10年潛水經驗的她,先後贏得香港國際潛水小姐冠軍和美人魚大賽季軍。早前她應邀到印尼峇里島的Ceningan Resort拍攝宣傳照,既要挑戰泳池水底攝影,也要到當地出名的潛點Crystal Bay影潛水相。今次她最開心罕有見到當地巨魚Mola Mola,亦因為要保育海洋而不敢搽防曬,她笑言前所未有曬到咁黑。


▲ 鄧詠雪打扮成美人魚在泳池暢泳。


▲ 鄧詠雪與靚仔Model一齊拍攝有難度。


▲ 鄧詠雪熱愛潛水,已有10年潛水經驗。

雪子熱愛潛水,除咗攞過獎,已考獲Advanced Open Water Dive潛水牌,近年多「靠水搵食」的她,今次首次去峇里島,並逗留在五星級Resort拍宣傳照。她先在Resort泳池拍多款水底的相,當中最特別是扮美人魚。多個Shot中,她覺得與靚仔Model一齊拍攝最花時間,她解釋:「因為大家喺表情同動作都要夾得好好。」其實比起影海底潛水,她認為水底攝影是Easy Job,但因為要配合太陽的光線,所以都影咗大半日先搞掂。請輸入文字


▲ 鄧詠雪潛水拍攝時,遇到當地巨魚Mola Mola。


▲ 鄧詠雪今次歎了印尼菜,也試了美味的漢堡包。

潛水愛好者去到峇里,必要去Crystal Bay一趟。雪子首次去潛,她覺得啲水好凍,她坦言:「啲水大約得攝氏16度左右,亦因為夠凍,反而令我見到當地好出名嘅巨魚Mola Mola,因為唔係咁易見到,落水第一日仲已經見到3條,一條喺50米深嘅水底,另外兩條就喺十幾米深嘅地方,佢哋仲逗留咗好耐畀我影相,真係好開心。」由於她是潛水小姐,故對海洋保育非常重視,所以即使當地紫外線好高,她也不能搽防曬,以免傷害珊瑚,她笑言:「今次比平時曬黑咗好多,比當地人仲要黑,真係從來都未試過!」


▲ 當地又熱又曬,鄧詠雪為海洋保育而冇搽防曬。


▲ 這Resort環境舒服,還設有潛水課程報讀。




最近本公司大熱分銷產品為 * 本地大廠生產奇蹟水及舒敏易系列 : 護膚產品。韓國 LED 紅光/藍光護膚面罩。納米鍍銀EMS鏟皮導入機*

我們因應不同合作夥伴,提供較合適雙方合作方案 有興趣可以直接聯絡我們合作推廣部經理 : whatsapp 9876 6873(Allan)

You May Also Like